logo

Total Quality Road Maintenance Solutions

PEMASANGAN PENGHADANG “ROLLER BARRIER”DI LALUAN FT 27 JALAN PEKELILING KLIA DAERAH SEPANG SELANGOR

PENGENALAN

PENGHADANG “ROLLER BARRIER”

  • Fungsi mencegah dan melindungi (prevention & protection)
  • Warna yang terang dengan “reflector” keliling roller membantu memberi panduan kepada
    pemandu navigasi jalan dengan lebih berwaspada pada kecerunan dan lencongan jalan tanpa mengira siang ataupun malam bagi memastikan keselamatan dan juga mengelakkan berlakunya kemalangan .
  • Sekira berlakunya kemalangan, sistem penghadang “roller barrier” mengandungi fungsi rotasi/putaran dan fungsi penyerapan hentaman apabila pelanggaran kenderaan berlaku terhadap penghadang. ianya mempunyai pretasi perlindungan yang tinggi terhadap kenderaan ringan ataupun bera, justeru meringankan kecederaan kepada para pemandu semasa kemalangan.

APLIKASI KESELAMATAN SEMASA KEMALANGAN

Hentaman Pertama: semasa kemalangan berlaku, kenderaan akan melanggar “roller barrier” kuning terlebih dahulu dan ia akan menyerap tenaga hentaman serta meringankan hentaman dengan menukarkan tenaga hentaman kepada tenaga putaran

Hentaman Kedua :“bracket” yang memegang “roller barrier” berfungsi sebagai penyerap kedua, membengkok dan memanjangkan masa hentaman lalu mengurangkan impak hentaman

Hentaman Ketiga:“rail” yang membentuk “d” akan menerima hentaman ketiga dan menginduksikan kenderaan balik semula ke jalan asal.

Back